Alles over de WFT basis

Alles over de WFT basis

Op het moment dat je gaat werken in de financiële sector, ben je verplicht om een WFT vergunning te hebben. Voor sommige beroepen voldoet de WFT basisopleiding al, maar voor andere beroepen is meer nodig dan de WFT basis.

Wat is het WFT basis diploma

WFT basis is een module in het WFT vakbekwaamheid gebouw. Het WFT kent verschillende niveaus, op één niveau na bestaat ieder niveau uit WFT basis en aangevuld met 1 of 2 andere modules. De WFT basis blijft onbeperkt geldig, en is vastgesteld op MBO niveau. Voor de WFT basis is geen PE (Permanente Educatie) meer verplicht. Tijdens de WFT basisopleiding wordt de wet financieel toezicht behandeld en een stukje burgerlijk recht. Ook wordt er aandacht besteed aan het belastingrecht waarbij ingegaan wordt op loon en inkomstenbelasting. Daarnaast wordt er ook gesproken over het erfrecht en huwelijksvermogensrecht.

Als financieel adviseur moet je goed op de hoogte zijn over financiële producten zoals sparen, beleggen, levensverzekeringen, hypotheken, kredieten en pensioen. Tijdens de WFT opleiding leer je dit allemaal. De opleiding WFT basis is verplicht voor iedereen binnen een financiële organisatie waarbij er direct klantcontact is. De opleiding WFT basis duurt ongeveer 6 tot 12 maanden, doe je het in een vlotter tempo met circa 3 studie-uren per week, dan kun je het diploma in slechts 6 maanden op zak hebben.

Wat is een WFT vergunning

Om voor de WFT vergunning in aanmerking te komen dien je van te voren een opleiding te hebben gedaan, minimaal de WFT basis. Deze vergunning heb je nodig om als financieel dienstverlener aan de slag te kunnen gaan. Er worden 2 normen gesteld aan de WFT; de financiële dienstverlener zorgt ervoor dat de personen die het dagelijks beleid voeren genoeg zijn opgeleid. Ook zorgt de financiële dienstverlener ervoor dat werknemers en andere personen binnen de financiële organisatie zich bezig houden met het klantcontact en financiële diensten. Om dit laatste te kunnen doen dien je dus te beschikken over leidinggevende kennis.

Geef een reactie