Beleggen in goud of zilver, waarom interessant?

Goud is waardevast

De meest belangrijke reden voor mensen die in goud investeren, is wel dat het waardevast is. Hoewel goud niet meer gebruikt wordt als dagelijks transactie middel, is het nog wel belangrijk voor de wereldeconomie. Zo hebben de grootste monetaire instituten en centrale banken ongeveer één vijfde van al het goud op de wereld in handen.

De reden hiervoor is dat goud al generaties lang waardevast is. Ten opzichte van papiergeld is goud dus een betere manier om je rijkdom in stand te houden. Als je goud bijvoorbeeld vergelijkt met de dollar zal je zien dat goud niet zo onderhevig is al de dollar aan inflatie. Het houden van goud zorgt daarom niet voor een afname van je koopkracht. Veel investeerders zullen dan ook overstappen op fysieke middelen als zilver en goud. In periode met veel inflatie zien we de goudprijs en de zilverprijs dan ook vaak stijgen.

Goud als veilige haven

 In politieke en economische onzekere tijden wordt goud vaak als veilige haven gezien. Als we de geschiedenis bekijken zal het duidelijk worden dat politieke groepen in snelle tijd uit elkaar kunnen vallen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor verschillende valuta’s. Goud wordt daarom gezien als een veilige haven.

Natuurlijk kiezen investeerder simpelweg voor goud om te spreiden binnen hun portfolio. Als het erop aankomt is diversificatie namelijk het belangrijkst als je je rijkdom wilt beschermen.

Met fysiek goud ben je zelf de baas

Als je fysiek goud of zilver aankoopt, zoals juwelen munten of goudstaven, heb je de volledige controle over je investering. Het goud is namelijk van jou en van niemand anders. Hierdoor kun je nooit de dupe zijn van het falen van een financiële instantie waar jij je beleggingen onder plaatst. Je zult er natuurlijk wel goed over na moeten denken waar je je goud bewaard.

Geef een reactie