Groeikapitaal verwerven doe je zo

Wanneer je bedrijfseigenaar bent, wil je natuurlijk dat jouw onderneming blijft groeien. Om te garanderen dat je bedrijf zich blijft ontwikkelen en door zal groeien heb je groeikapitaal nodig. Zonder de nodige financiering wordt het erg lastig om als onderneming succesvol te zijn en dit ook te blijven. Daarom is een gewiekste bedrijfseigenaar altijd op zoek naar manieren om groeikapitaal op te halen  Dit blijkt regelmatig nog een hele uitdaging te zijn. zo geven de banken liever niet te snel een lening meer aan een startende onderneming. Hoe moet je dan groeikapitaal verwerven als bedrijf?

Goede pitch voorbereiden

Voordat je zomaar lukraak aandeelhouders en beleggers gaat benaderen, moet je als ondernemer een verhaal hebben. In de basis vertel je aan alle geïnteresseerde partijen hetzelfde: waar heb je het groeikapitaal voor nodig en waarom moeten zij dit aan jou geven? Het is belangrijk dat jij de mogelijke extra waarde goed verweeft in jouw verhaal. Speel bijvoorbeeld in op het emotionele vlak en de klantwaarde. Investeerders kijken namelijk niet alleen naar de marketingkant, zij willen alles zien. Pas dan kun je ze geïnteresseerd krijgen om bij te dragen aan het groeikapitaal. Een goede pitch voorbereiden maakt echt het verschil wanneer je in gesprek gaat met investeerders.

Geschikte vorm groeikapitaal kiezen

Daarnaast is het belangrijk dat jij als bedrijfseigenaar begrijpt dat er verschillende soorten en maten groeikapitaal bestaan. Niet elke vorm is geschikt voor elk bedrijf. Wanneer jij een groot groeikapitaal nodig hebt, zal crowdfunding niet de meest praktische manier zijn om dat te verwerven. Over het algemeen wordt deze vorm gebruikt voor relatief kleine bedragen. Het voordeel van crowdfunding is dat je als bedrijfseigenaar wel je zelfstandigheid behoudt. Dit is niet altijd het geval bij de andere manieren waarop je financiering kan verkrijgen. Naast crowdfunding kan je namelijk overwegen om groeikapitaal te vergaren door middel van informal investors.

Participatiemaatschappijen of investors

Informal investors. Met deze term worden particulieren bedoeld die zelf in jouw bedrijf gaan investeren. Wanneer je voor informal investors kiest, kies je voor een soort samenwerking. De particulieren gaan je namelijk helpen door middel van financiering, kennis en ervaring. Bovendien delen veel van dit soort investeerders maar al te graag hun contacten met jou. Als dit niet voor jou als ondernemer is weggelegd, kan jij je aansluiten bij een participatiemaatschappij. Een participatiemaatschappij is een bedrijf gespecialiseerd in een bepaalde sector. Dit soort bedrijven geven groeikapitaal in ruil voor aandelen in jouw bedrijf. Bij een participatiemaatschappij gaat het om grote bedragen en bij informal investors gaat het eerder om een aantal ton. Dus welke vorm van groeikapitaal sluit het beste aan bij jouw onderneming en beoogde plannen?

Geef een reactie