Het belang van een goede boekhouding

Het belang van een goede boekhouding

Boekhouden is voor veel ondernemers een vervelende, tijdrovende klus. Toch is het belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. Het kost je even wat tijd, maar als je dit op een goede manier aanpakt is het zeker de moeite waard.

Hoe pak je je boekhouding aan?

Het bijhouden van je boekhouding kun je op verschillende manieren aanpakken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om dit zelf te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een boekhouder. Als je ervoor kiest om dit zelf te doen is het belangrijk om hier een plan voor te maken. Uiteindelijk scheelt dit geld, tijd en onduidelijkheid. Door de manier van boekhouden te structureren voorkom je deze onduidelijk. Niets is zo vervelend dan geen inzicht hebben in de financiële situatie van jouw onderneming.

Het bijhouden van je uren

De basis voor een goede boekhouding is het bijhouden van je uren. Door dit goed vast te leggen voorkom je onduidelijkheid voor jouzelf, maar ook voor de klant. Beide partijen kunnen zien waar het tarief op gebaseerd is. Wel zo transparant. Indien je jouw facturen op tijd verstuurd heb je daar veel profijt van. Je hebt je geld namelijk eerder binnen. De klant ontvangt de factuur tijdig, waardoor hij deze waarschijnlijk snel zal betalen. De klus zit namelijk nog vers in het geheugen van de klant. Zo ontstaat er minder onduidelijkheid over de factuur. Daarnaast is het bijhouden van je uren een goede manier een om de huidige situatie van jouw bedrijf in kaart te brengen. Aan welke klanten besteed je de meeste tijd? In welke klussen zit de meeste tijd? Allemaal interessante informatie, waar je veel aan hebt.

Wanneer doe je je boekhouding?

Sommige ondernemers doen hun boekhouding eens per maand, anderen doen dit per opdracht. Waar jouw voorkeur ook ligt, een vast patroon in je boekhouding helpt. Je kan ervoor kiezen om dit eens per maand te laten doen door een boekhouder. Eens per kwartaal of eens per jaar kan ook. Wil je liever geen boekhouder inhuren dan kun je dit ook zelf doen. Bijvoorbeeld door er eens per maand een middag aan te besteden. Of eens per week een uur. Kies de manier die bij jou past. Welke manier van boekhouden dat is, bepaal jij zelf. Houd in ieder geval zoveel mogelijk een vast patroon aan: zo behoud je het overzicht van je boekhouding.

Hulp van een boekhouder

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met jouw boekhouding en wil je hier graag ondersteuning bij? Een boekhouder in Amstelveen kan jou hiermee helpen. Je kunt hier terecht voor al jouw administratieve en belastingtechnische zaken.

Geef een reactie