Informatie voor beginnende beleggers

Het kan als beginnende belegger geen kwaad om je goed in te lezen in wat beleggen nu precies inhoudt. Een goede kennisbank kan wonderen doen en zal je in de eerste plaats vertellen wat de AEX precies is en wat de Dow Jones inhoudt.
In een verder stadium leer je dan over beleggingsproducten, hoge en lage rendementen, spreiding van risico’s en het opstellen van beleggingsplannen en –strategieën. Je hebt dat allemaal nodig om goed te slagen als belegger.
In dit artikel helpen we je een beetje op weg met wat basisinformatie.

Wat is beleggen?

Beleggen is proberen van je geld meer te maken. In feite is beleggen het kopen van een product of dienst in de hoop dat deze later meer wordt. Bijvoorbeeld: Stella heeft een bonus op haar werk gekregen van € 2.000 en kan deze bonus beleggen in een fonds van het bedrijf waar ze werkt. Een beleggingsadviseur gaat dan haar € 2.000 beleggen in bedrijven, aandelen, grondstoffen of valuta. Na een paar maanden krijgt Stella bericht dat ze € 250 winst uit haar belegging heeft gehaald. Ze krijgt nu dus € 2.250 en kan dit wederom beleggen.
Natuurlijk kan ze het ook zelf doen. In dat geval opent ze ergens een rekening en gaat ze met haar eigen portefeuille aan de gang. Het is dan wel belangrijk om te weten dat je zelf risico’s in moet schatten om winst te behalen!

Hoog risico, hoog rendement

Hoe hoger het risico, hoe hoger de winst (het rendement) kan zijn. Dat is vrij logisch, want de kans dat je verliest maakt het waardevoller om ergens op in te zetten. De meeste beginnende beleggers branden hun vingers hier liever nog niet aan, want bij een hoog risico hoort ook dat je vaker verliest. Er zijn veel beleggers die veel van hun geld verloren zijn aan een te hoog rendement. Pijnlijk, maar wel erg leerzaam.
Het hoge rendement is vaak te behalen in grondstoffen (denk aan olie en aardgas), maar ook bepaalde cryptocurrencies (internetgeld, cryptogeld) kunnen een erg hoog rendement opleveren. Denk maar eens aan ethereum.

Laag risico, laag rendement

Hou je het liever wat veiliger allemaal? Dan is een laag rendement misschien meer jouw ding. Met een laag rendement houd je het risico ook wat meer op afstand. Het nadeel is dat je minder snel geld zal verdienen. Dat is dan ook de reden dat veel beleggers al vrij snel overstappen op een hoger rendement. Want uiteindelijk gaan ze beleggen om veel geld te verdienen. Wel is het zo dat je met een laag rendement de kneepjes van het beleggen goed en veilig onder de knie krijgt.

Handel in grondstoffen

De handel in grondstoffen neemt steeds meer toe. Mensen zien mogelijkheden door hun geld om te zetten in edelmetalen als goud en zilver of juist cacao, katoen of tarwe aan te kopen. Natuurlijk haal je dan geen echte zakken cacao in huis, maar krijg je certificaten die een bepaalde hoeveelheid vertegenwoordigen.

De handel in grondstoffen is redelijk in te schatten door het nieuws te volgen. Wanneer een oogst mislukt, zal er schaarste ontstaan en wordt een product ineens heel veel meer geld waard. Denk bijvoorbeeld aan de mislukte vanilleoogsten op Madagaskar, die de prijs van een kilo vanille tot over de duizend dollar hebben getild!

Handel in aandelen

Bekender is de handel in aandelen. Wanneer je geen zin hebt om je te verdiepen in grondstoffen, kun je dus goed meeliften met de groei van bedrijven door aandelen te kopen. Je koopt dan een stukje van het bedrijf en dat maakt dat je ook meeprofiteert van hun winst of meelijdt met hun verlies.

Beginnen met beleggen

Je hebt nu genoeg richtlijnen gekregen om van beleggen ook jouw nieuwe inkomen te maken! Succes met handelen op de beurs.

Geef een reactie